Brexit
Langdon Systems BV
Oortlaan 2
6716WD, Ede
+31 (0) 318 49 31 50
info@langdonsystems.nl
Brexit
Indien je enkel in Nederland aangifte doet kun je zelf je EORI nummer samenstellen.
Dit doe je door je BTW/RSIN nummer te nemen en er aan het einde code B01 af te halen.
Heeft u een eenmanszaak, gebruik dan het nieuw verschafte BTW-nummer n.a.v. de AVG-wetgeving.
Door het EORI nummer zelf samen te stellen kunt u het EORI nummer meteen gebruiken en hoeft u niet eerst door te geven aan de Douane. Het EORI nummer wordt bij het eerste gebruik automatisch gecontroleerd en geregistreerd.
Vraag je het EORI-nummer liever aan? Dat kan ook en doe je middels deze link.
Mocht je geen gebruik kunnen of willen maken van het zelf samenstellen van een EORI-nummer dan is het mogelijk om een EORI nummer aan te vragen. Je kunt een EORI-nummer aanvragen in de volgende situaties.
Goederen of producten worden in de praktijk van het douanerecht anders bestempeld en aangeduid dan in de normale praktijk. Goederen worden in het douanerecht aangeduid met een goederencode bestaande uit een GS-code bestaande uit 8 cijfers beginnend met 4 cijfers om het hoofdstuk en de afdeling aan te duiden.
Deze codes zijn van enorm belang omdat alle handelspolitieke en fiscale maatregelen hieraan verbonden zijn. Dit is dus de basis om te bepalen waaraan je moet voldoen
Het gebruikstarief van de Nederlandse Douane waarin alle goederencodes en daarmee samenhangende handelspolitieke en fiscale maatregelen vind je hier.
Vaak kun je de goederencode van jouw producten opvragen bij de leverancier of producent, maar mocht dat niet het geval zijn dan zul je zelf de juiste goederencode moeten bepalen. Dit is specialistisch werk waar onze consultants je bij kunnen helpen.
De volgende stap nadat je de juiste goederencode van jouw product heb ontvangen of bepaalt is het bepalen of je certificaten of vergunningen moet hebben om jouw goederen uit te voeren.
Exporteer je bijvoorbeeld groente of fruit dan zul je een fytosanitair certificaat van de NVWA moeten overleggen op het moment dat je goederen exporteert naar het VK.
Daarnaast is het meest recente voorbeeld van een vergunning die moet worden overlegd de uitvoervergunning waarover ASML moest beschikken om de UAV machine leveren aan China. De reden hiervoor was dat de machine chips kan produceren die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Het zogenoemde goederen tweerlei gebruik. Vraag hier geen vergunning voor aan en voer je een product uit wat aan deze wetgeving onderhevig is dan pleeg je een strafbaar feit.
Nu zul je wellicht denken dat je zelf niet snel in aanraking komt met dit soort maatregelen en risico’s dan heb je het snel mis. Heb je bijvoorbeeld een webshop met (krachtige) drones dan kan het zijn dat je ook al een uitvoervergunning van het CDIU moet hebben.
Wil je onafhankelijk advies over of jouw goederen onderhevig zijn aan certificaten of vergunningen?
Neem contact op met onze douaneconsultants.
Nu je jouw EORI-nummer geregeld hebt, de goederencode bepaalt hebt en weet of je certificaten of vergunningen nodig hebt. Wordt het tijd om te bepalen met welke incoterms leveringsvoorwaarde je jouw goederen gaat verkopen.
De incoterm bepaalt wie er verandwoordelijk is voor de transportkosten, de douaneafhandeling, de risico’s en de verzekering van de goederen tijdens het transport.
De incoterm samen met de vermelde plaats van levering geeft de rechten en plichten van de koper en de verkoper.
Ga niet zomaar akkoord met een leveringsvoorwaarde gesteld door de klant en bekijk altijd welke impact dit heeft voor jou.
Na de Brexit zijn er twee incoterms die je absoluut moet mijden en een derde waar je mee uit dient te kijken.
EXW – EX-Works
DDP – Delivered Duty Paid
Er zijn twee mogelijkheden waarop je uitvoeraangifte kunt doen bij de Nederlandse Douane waardoor je jouw goederen kunt exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Deze twee opties zijn hieronder uitgewerkt.
Heb je zelf niet de kennis, tijd of het volume om zelf jouw uitvoeraangiftes te verzorgen, dan biedt een douane-expediteur uitkomst. De douane-expediteur kan de uitvoeraangifte voor de door jou te exporteren goederen voor jou verzorgen. Dit doet hij op basis van een machtiging Directe Vertegenwoordiging wat inhoud dat hij in naam en voor rekening van jouw bedrijf handelt. De kosten voor het uitbesteden van een uitvoeraangifte van een douane-expediteur ligt ongeveer tussen de € 35,00 en € 65,00 per uitvoeraangifte.
Doe je veel zaken met het Verenigd Koninkrijk en heb je ten minste 30 zendingen per maand naar het Verenigd Koninkrijk dan is het interessant om zelf jouw uitvoeraangiftes te gaan verzorgen. Hierdoor bespaar je niet alleen op de kosten maar heb je ook meer grip op het proces en ben je beter in staat om de export compliance van jouw onderneming te waarborgen. Wil je zelf uitvoeraangifte gaan doen bij de Nederlandse Douane dan dien je onderstaande zaken op te tuigen.
Onze douaneconsultants kunnen je tijdens dit gehele proces begeleiden of dit voor je uit handen nemen.
Nu je de basis hebt staan om uitvoeraangifte te gaan doen is het tijd om ook daadwerkelijk douane aangifte te doen. Afhankelijk van je keuze bij stap 5 zul je dit uitbesteden aan een douane-expediteur of dit zelf voor je rekening nemen.
Neem je een douane-expediteur in de arm dan dien je bij het aanvragen de uitvoeraangifte de benodigde bescheiden te overhandigen zoals de factuur, pakbon, CMR en mogelijke certificaten of vergunningen.
De douane-expediteur zal vervolgens de uitvoeraangifte indienen en u het het uitvoerdocument toesturen zodra de Douane de aangifte heeft afgehandeld.
Heb je ervoor gekozen om zelf uitvoeraangifte te doen dan kun je direct online via je eigen AGS uitvoer software een uitvoeraangifte indienen bij de Nederlandse Douane. Ook hiervoor heb je de verkoopfactuur, pakbon, CMR en eventuele certificaten nodig. Het grote voordeel van onze AGS uitvoer software is de dossierfunctionaliteit. Hierdoor heb je centraal op een plek bij de aangifte alle relateerde documenten opgeslagen.
De Douane beoordeelt en controleert alle douaneaangiftes die worden ingediend aan de hand van een controleprofiel. Daarbij houden ze rekening met de aard van het product, de goederencode, de handelspolitieke maatregelen en het land van bestemming.
Afhankelijk van het feit of de aangifte het controleprofiel raakt zal de uitkomst van de controle zijn:
Heb je jouw uitvoeraangifte goedgekeurd ontvangen van de Douane dan moet als vervolgstap het douanedocument aanmelden in Portbase. Portbase is een port community system van de Nederlandse havens waarmee je eenvoudig online jouw douanedocumenten kunt aanmelden. Dit doe je met behulp van de service Melding Export Documentatie (MED).
Voor het via Melding Export Documentatie voormelden van jouw douanedocumenten bij terminals heb je de volgende vijf gegevens nodig:
1. Boekingsnummer/inleverreferentie
2. Transportidentificatie (container, trailer, etc.)
3. MRN (Movement Reference Number)
4. Documenttype
5. Brutogewicht
Nu de hele papierwinkel is afgerond rest je enkel nog het overhandigen van jouw goederen en documenten aan jouw transporteur. De transporteur kan nu op weg richting de afnemer in het Verenigd Koninkrijk zonder enig oponthoud in de Nederlandse havens. Kleine disclaimer, dan moeten anderen bedrijven hun uitvoer natuurlijk wel net zo aanpakken als hierboven omschreven.
Zodra de goederen via de havens van Nederland de EU hebben verlaten krijg je van de Douane een Confirmation of Exit. Een Confirmation of Exit houdt in dat de Douane een terugkoppeling stuurt waarbij ze bevestigen dat de goederen de EU hebben verlaten. Bewaar dit (digitale)document goed want het dient als bewijslast voor o.a. het BTW 0% tarief.
Langdon Systems BV
Oortlaan 2
6716WD, Ede
+31 (0) 318 49 31 50
info@langdonsystems.nl