Brexit

Langdon Systems BV
Oortlaan 2
6716WD, Ede
+31 (0) 318 49 31 50
info@langdonsystems.nl
Brexit
De Brexit heeft de afgelopen jaren de gemoederen flink bezig gehouden, vertrekken de britten nu wel of niet? En als ze gaan vertrekken wanneer dan en hoe gaat de nieuwe verhouding er dan uit zien? Al deze onduidelijkheid heeft er voor veel bedrijven voor gezorgd dat ze hun voorbereiding hebben gepauzeerd tot nader concreet nieuws. Inmiddels is dat concrete nieuws er want sinds de verkiezingswinst van Boris Johnson in December 2019 is het definitief zeker dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten.
Ondanks het feit dat het nog niet helemaal zeker is wanneer de Britten de EU gaan verlaten is het wel zeker dat er in de nieuwe verstandhouding douaneaangifte gedaan moet worden. Dit valt niet te ontkennen en zal zorgen voor een flinke impact op de logistieke stromen van de import en export tussen het VK en lidstaten van de EU. Op deze pagina behandelen we de huidige stand van zaken omtrent Brexit en helpen we je op weg met inzichten en handgrepen om goed voorbereid te zijn op Brexit.
Om een beeld te schetsen van de huidige stand van zaken omtrent de voorbereiding op Brexit publiceert de KVK ieder kwartaal een Brexit Barometer. In de Brexit Barometer van Q4 2019 viel te lezen dat 32% van de Nederlandse ondernemers goed voorbereid was op Brexit, 51% procent is enigsinds voorbereid en nog een 17% geeft aan niet voorbereid te zijn op Brexit.
De grote vraag die daarbij rijst is wat er wordt verstaan onder “enigsinds voorbereid” zijn op Brexit. Als dit namelijk inhoud dat de helft van alle bedrijven die geraakt worden door Brexit in kaart hebben gebracht wat ze te wachten staat en het daar vervolgens bij gelaten hebben. Dan is het risico op het vastlopen van de import en export van de goederen van deze bedrijven groot. Daarnaast is contact gehad hebben met een logistiek dienstverlener of een douane-expediteur over een oplossing zonder dat er contracten of SLA’s zijn afgesloten niet voldoende.
De druk op douane-expediteurs zal het komende jaar namelijk flink toenemen als gevolg van de Brexit.
De afgelopen jaren sinds het bekend worden van Brexit zijn er diverse bedrijven proactief aan de slag gegaan met het opleiden van nieuwe declaranten om voorbereid te zijn op Brexit. Ondanks deze iniatieven is de capaciteit in de branche niet groot genoeg en hoor je in de wandelgangen vaak dat er goed gezorgd gaat worden voor het huidige klantenbestand maar dat nieuwe klanten aansluiten lastig wordt.
Naast de huidige stand van voorbereiding is het belangrijk om te weten wanneer dit hele circus, want zo kunnen we het inmiddels wel noemen, gaat spelen. Ook daarover hebben de ondervraagden van de KVK Brexit Barometer zichzelf uitgelaten. Respectievelijk verwacht 37% van de ondernemers dat er een verlenging van de overgangsperiode zal plaatsvinden. 34% van de ondernemers verwacht dat er voor eind 2020 een overeenkomst zal zijn gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Tot slot geeft 15% van de ondervraagde ondernemers aan te verwachten dat er geen overeenkomst wordt gesloten en er dus sprake is van een no-deal brexit.
*mits het Verenigd Koninkrijk een verzoek tot verlenging van de onderhandelingen doet bij de EU.
Tot 31 december 2020 zitten we in een overgangsperiode waarbij het Verenigd Koninkrijk nog behandeld wordt als een volwaardig lid van de Europese Unie. Dit geeft 11 maanden de tijd om te komen tot een handelsovereenkomst en zorgt ervoor dat het voor nu nog even business-as-usual is.
Na 31 december 2020 indien er geen uitstel van de overgangsperiode wordt overeengekomen, zullen er grensprocedures in werking treden. Deze grensprocedures houden in dat zendingen die van en naar het Verenigd Koninkrijk gaan moeten worden aangegeven bij de Douane. Hoe die processen in zijn werking gaan lees je hieronder.
Voor het im- of exporteren van jouw goederen dien je er zorg voor te dragen dat er een aangifte gedaan wordt voor jouw goederen bij de Nederlandse Douane. Door een aangifte te doen bij de Nederlandse Douane kan de Douane controleren of er voldaan is aan de wet- en regelgeving die geldt voor de door jou te transporteren goederen. Als alles in orde is zal de Douane jouw aangifte goedkeuren en worden de goederen vrijgegeven om getransporteerd te worden.
Vergeet daarbij niet om goed af te spreken wie de douaneaangifte zal verzorgen!
Je kunt ervoor kiezen om dit uit te besteden aan jouw logistiek dienstverlener of douane-expediteur, maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen.
De vrijgave van jouw goederen door de Douane betekent nog niet automatisch dat je jouw goederen kunt gaan transporteren naar de havens. Om opstopping op de terminals in Nederland te voorkomen dien je jouw douaneaangifte ook aan te melden in Portbase. Portbase is een port community system waarmee je aan de hand van 5 gegevens jouw douanedocument kunt voormelden bij terminal.
1. Boekingsnummer/inleverreferentie
2. Transportidentificatie (container, trailer, etc.)
3. MRN (Movement Reference Number)
4. Documenttype
5. Brutogewicht
Wil je in meer details weten hoe je jezelf kun voorbereiden op de grensprocedures bij invoer en bij uitvoer?
Kijk dan eens naar ons stappenplan: export na brexit of het stappenplan: import na brexit.
Je hebt twee manieren waarop je douaneaangifte kunt doen. Je kunt ervoor kiezen om de douaneaangifte uitbesteden aan een logistiek dienstverlener of douane-expediteur. Maar je kunt ook besluiten om dit zelf te gaan doen op basis van jouw eigen vergunning en douanesoftware. De keuze hiervoor hangt af van onder andere het volume, de kennis over douaneaangiftes en de bereidheid om te investeren in een eigen oplossing.
Brexit betekent niet alleen grensprocedures in de EU voor goederen die naar het VK gaan of goederen die vanuit het VK de EU binnenkomen. Nee, de Brexit betekent ook dat er grensprocedures van kracht zullen worden in het Verenigd Koninkrijk voor goederen die in het VK worden in- of uitgevoerd.
Waar met name Nederland als lidstaat van de EU hard geraakt wordt door de (mogelijke) gevolgen van de grensprocedures, is Nederland ook de lidstaat die veruit het beste is voorbereid door de vergaande digitalisering en vereenvoudiging van douaneprocedures.
Het Verenigd Koninkrijk kent deze vergaande vereenvoudigingen niet en zit daarnaast is een overstap van het douanesysteem CHIEF naar CDS. Ondanks dat de beginselen voor een douaneaangifte in het VK ook afstammen van het geuniformeerde systeem van de Europese Unie is het verre van te vergelijken met de wijze waarop de manier van douaneaangifte in Nederland is vormgegeven.
Om je inzicht te geven in de belangrijkste douaneprocedures in het Verenigd Koninkrijk hebben we ze voor je opgesomd.
Zolang de overgangsperiode van de Brexit van kracht is kun je de huidige leveringsvoorwaarden die je bent overeengekomen met jouw klanten en leveranciers aanhouden. Na de overgangsperiode wanneer er sprake is van een no-deal of een handelsovereenkomst, kan het zo zijn dat jouw huidige overeengekomen incoterms niet meer goed aansluiten bij jouw zendingen.
Ga dus voor het einde van de overgangsperiode met jouw klanten en leveranciers om tafel zitten om de volgende vragen te beantwoorden.
De antwoorden op deze vragen zorgen ervoor dat je een weloverwogen kunt maken tussen de 11 incoterms.
Brexit zorgt er niet alleen voor dat je jouw afspraken met leveranciers moet herzien en bespreken. Het betekent ook dat je classificatie van jouw goederen onder de loep moet nemen. Enkel het in kaart brengen van de juiste classificatie is niet voldoende, je moet namelijk ook in kaart brengen of je uitvoer- of invoervergunningen nodig hebt. Zowel de classificicatie van producten als het bepalen of er vergunningen nodig zijn is specialistisch werk. Doe je dit niet of doe je het verkeerd dan kan dat nare gevolgen hebben in de vorm van boetes, naheffingen en in sommige gevallen zelfs celstraffen.
Nu het Verenigd Koninkrijk een derde-land is geworden verandert ook de BTW wet- en regelgeving die van toepassing is op de handel die er met het VK wordt gedreven. Toen het VK nog een lidstaat van de EU was diende je bij leveringen aan particulieren in het VK 21% BTW in rekening te brengen. Verkocht je goederen aan een bedrijf met een geldig BTW-nummer in het VK dan kon je een BTW 0% tarief hanteren o.g.v. een intracommunautaire levering. Kocht je als bedrijf goederen in het Verenigd Koninkrijk ook dan kon je uitgaan van het 0% BTW tarief. Voorwaarde in deze gevallen was wel dat je bij je aangifte omzetbelasting ook een aangifte ICP (IntraCommunautaire Prestaties) indiende.
Met de nieuwe derde-land status van het Verenigd-Koninkrijk wordt op alle verkooptransacties met zowel bedrijven als particulieren een BTW 0% tarief gehanteerd. Om ervoor te zorgen dat je geen naheffing krijgt van de BTW moet je ervoor zorgen dat je het 0%-tarief juist hebt gehanteerd en dat de goederen ook daadwerkelijk de EU hebben verlaten. Deze bewijslast kun je opbouwen door middel van:
Koop je goederen in het Verenigd Koninkrijk dan zul je op het moment van invoer BTW en invoerrechten moeten afdragen. Het bedrag aan BTW en invoerrechten wat je moet afdragen hangt af van het soort product wat je importeert. Het exacte bedrag wat je moet afdragen zal bekend worden in de UTB die ontstaat op het moment van het indienen van de invoeraangifte. Omdat het betalen van BTW bij invoer flink in de papieren kan lopen heeft Nederland art. 23 Wet OB waarmee je de BTW afdracht kunt verleggen naar jouw aangifte OB.
Met de definitieve komst van Brexit staat de Europese Unie aan de vooravond van een nieuw tijdperk wat een hoop veranderingen met zich mee gaat brengen. Door deze veranderingen kunnen er bedreigingen maar ook kansen voor jouw organisatie ontstaan. Zie je momenteel door de bomen het bos niet en wil je hulp bij de voorbereiding op Brexit? Neem dan contact met ons op zodat onze douaneconsultants jou op weg kunnen helpen in de voorbereiding op Brexit.
Brexit is en blijft voor ons team van douane-experts een hot-item, dus we doen er alles aan om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent Brexit. Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent Brexit?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Langdon Systems BV
Oortlaan 2
6716WD, Ede
+31 (0) 318 49 31 50
info@langdonsystems.nl